Program

ways of seeing nettside.jpg

 

Ways of Seeing
Last ned som iCal-fil

Dato: Torsdag 12 september 2019
Tid: Kl. 19:00

Pris: 350/180
Sted: Parken kulturhus

Parken kulturhus og Høstscena setter i samarbeid opp teaterstykket Ways of Seeing 12. september. Et stykket svært mange har en mening om, men som få egentlig har sett.

I november 2018 hadde teaterstykket Ways of Seeing premiere på Black Box teater i Oslo. Det ble starten på en opphetet debatt som resulterte i justisminister Tor Mikkel Waras avgang. En forestilling som har skapt så mange debatter og skarpe fronter i ordskiftet er av offentlig interesse, og som et bidrag til den opplyste samtalen ønsker kulturhuset og Høstscena å legge til rette for at folk kan danne seg en egen mening på bakgrunn av det faktiske verket.

Ways of Seeing ble beskyldt for å krenke privatlivets fred og forestillingen ble etter hvert sett på som årsak for en serie av trusselaksjoner mot justisministerens bolig. Kunstnerene bli dessutan utsatt for personangrep og trusler så grove at de ble nødt til å melde forholdene til politiet. I byrådet fremmet FrP forslag om å trekke den kommunale støtten til Black Box Teater, et forslag som ingen andre parti støttet. Saken fikk en brå vending da justisministerens samboer ble siktet for å ha fingert hendelsene som av politiet og media ble omtalt som alvorlige trusler mot demokratiet. Dagen før Waras samboer ble siktet i saken, siktet Oslo-politiet teatersjef ved Black Box Teater Anne-Cécile Sibué-Birkeland, teaterregissør Pia Maria Roll og skodespelarane Sara Baban, Hanan Benammar for å ha krenka privatlivets fred. Denne siktinga blei seinare fråfalle. Framsyninga har skapt debatt i og om mange ulike fagfelt og har vore utgangspunkt for diskusjonar om ytringsfridom, jus, etikk, politiets rolle, kunstens rolle, mediehandtering, kommentarjournalistikk, armlengde-prinsippet, maktforhold og stipendtildelingar.

Justisminister Tor Mikkel Wara måtte forlate statsrådsposten, men debatten rundt Erna Solbergs utsegn og pressens handsaming av saka, er ikkje over. Aldri tidlegare har ei teaterframsyning vore utgangspunktet for tilsvarande merksemd og engasjert debatt. Gjennom å utforske temaet overvaking og grensene mellom kva som er lov og kva som er ulovleg, sette stykket viktige spørsmål på dagsorden. Kunstnarane gjorde dette gjennom aktivisme og konfrontasjon, men innanfor rammene av lova. Tidlegare høgsterettsdommar Ketil Lund, som leia etterforskinga av den ulovlege statlege overvakinga av venstresida på 90-talet, var òg sentral i framsyninga. Dei politiske analysane i Ways of Seeing er prega av kunstnaranes eigne, personlege perspektiv og erfaringar.

Pia Maria Roll/Hanan Benammar/Sara Baban presenterer
Ways of Seeing.

Medverkande: Sara Baban, Hanan Benammar, Ali Djabbary, Ketil Lund, konsept, idé: Pia Maria Roll, Marius von der Fehr, tekst: Sara Baban, Hanan Benammar, Ali Djabbary, Pia Maria Roll, Marius von der Fehr, regi: Pia Maria Roll, dramaturgi: Kai Johnsen, scenografi, kostyme: Jennie Bringaker, musikk: Sara Baban, Hanan Benammar, animasjon: Lotte Konow Lund, lysdesign: Svein Inge Neergård, lyd: Jon Platou Selvig, video: Sara Baban, Hanan Benammar, Pia Maria Roll, Marius von der Fehr, Line Lyngstadaas.Tekstutdrag fra: Aimé Césaire, Frantz Fanon, Jean-Paul Sartre m.fl, Støtta av: Norsk Kulturfond, Dramatikkens hus. Co-produsert av Black Box Teater.

Gavekort

Gi bort kulturopplevelser! Kjøp et eGavekort - det kan brukes til alle våre forestillinger.

Gavekortet skrives ut med en strekkode som scannes når kortet benyttes, og har en pinkode til bruk ved kjøp av ebillett.

Nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og vær først til å få med deg nyheter og kommende arrangementer.
Ålesund kommune

Billettkjøp

Kontakt

Parken kulturhus
Parkgata 3B
6003 Ålesund
70 16 24 68